Skörda stubbar för bränsle
Det är nog ganska enkelt att konstatera att stubbar inte är särskilt snygga att ha i sin trädgård, i skogen eller någonstans. Men däremot har de faktiskt positiva egenskaper och det har hittats ett användningsområde för just stubbar.
Ett intresse för biobränsle från skogen har växt samtidigt som efterfrågan på olika skogsbränslesortiment ökar. För några år sedan handla skogsbiobränslen mest om grenar, toppar, bark och brännved men intresset för stubbar har faktiskt ökat. Enligt forskning har det kommits fram till att bioenergi från stubbar är bättre än energi från fossila bränslen.
Bioenergi – ett naturligt alternativ
På en väldigt enkel nivå kan bioenergi beskrivas som bränsle som hämtas från växtriket. Det kan komma från olika delar av växter, slam från reningsverk eller slaktavfall. Bioenergi är ett tryggt och miljövänligt alternativ som inte bidrar till växthuseffekten, vilket fossila bränslen gör.
Vi har gott om skog i Sverige och därför kommer mycket av vår bioenergi från flis, bark och spån. Det används även grenar, toppar och andra sorters rester som blir kvar när skog har avverkats. Idag kan det även konstateras att stubbar är ett bra alternativ för att skapa bioenergi.
Stubbskörd inom rimliga gränser
Det börjar bli allt vanligare att skörda stubbar för biobränsle när det har gjorts en föryngringsavverkning. Genom historien har stubbar skördats av olika anledningar men idag görs det endast för energiproduktion. Det görs däremot bara i liten omfattning eftersom det ännu inte är helt klart hur stor påverkan är på miljön. Studier har visat att intensiv stubbskörd påverkar biologisk mångfald negativt men om stubbar tas ut på en mindre andel av hyggena är det inte ens ett hot mot känsliga arter.
Intresset för stubbskörd ökade under 2005 efter stormen Gudrun. Däremot ville det först undersökas vad det fanns för fördelar och nackdelar med storskalig stubbskörd. Under 8 års tid undersökte ett antal forskare hur skörd av stubbar påverkade mark, växter, svampar, smådjur, växthusgaser, kväveutlakning, kvicksilver och skogsproduktion. Projektet visade att den biologiska mångfalden påverkades mindre än vad de förs trodde. Detta kunde de även konstatera efter projektet:
- Naturlig föryngring av björk och tall ökade
- Spridningen av rotröta kunde minskas
- Mängden bärris har minskat på unga hyggen
Även om skörd av stubbar ger positiva utfall så är det generellt ingen metod som används i Sverige. Men marknadssituationen kan ändras snabbt.
Har du stubbar du vill bli av med på din tomt eller din trädgård? Kontakta oss på Trädfällning24 för en kostnadsfri offert.