Värdering av din skogsfastighet

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Värdering av din skogsfastighet

Det finns en stor glädje i att vara skogsägare och kunna utveckla samt ta hand om sin skog. Det kan ge både inkomster och livskvalitet att sköta om sin skog på ett bra sätt. Däremot har du även skyldigheter och ansvar som skogsbrukare. Du måste se till att det kommer ny skog och bevara samt utveckla miljövärden.

Kunskap är ditt största och bästa verktyg som skogsbrukare. Kunskap som hur skogen ska skötas och vilka åtgärder som ska utföras är däremot inte det enda som är viktigt. Värdet på din skog är exempelvis ett mycket värdefullt underlag vid belåning eller förändringar i ägandeskapet.

Med tiden påverkas värdet på din skog. Värdet påverkas bland annat av faktorer som skogens utveckling, virkespriset eller förfrågan på fastigheter. Skogen har alltså inte samma värde hela tiden utan det förändras över tid, vilket gör att det är viktigt att ha en aktuell uppgift om fastighetens värde. Det blir enklare för dig att begära ett pris eller bedöma anbud från spekulanter med en aktuell skogsvärdering.

För att göra en skogsvärdering krävs ingående kunskaper i skogsindelning, skogsuppskattning, tolkning av skogsbruksplaner, statistik och mycsnagit-2461299_1920ket annat. Det är nödvändigt att skogsvärderingen som görs är utförd korrekt. Den används när skogsfastigheter ska köpas eller säljas men även som underlag för lån eller när ersättningsnivåer för intrång på fastigheter ska beräknas. Skogsvärdering är ofta komplicerat eftersom det finns en mängd olika faktorer att ta med i beräkningen. Som tur är finns det experter som kan utföra skogsvärdering åt dig.

Begrepp inom skogsvärdering

Även om det är en expert som utför skogsvärdering så finns det fortfarande några saker du måste vara insatt i.

Taxeringsvärde är något som beräknas av Skatteverket. Det ska motsvara 75% av marknadsvärdet men i praktiken är det vanligt att det inte gör det. Ofta beror det på att för dåliga skogsuppgifter har använts i beräkningarna för den enskilde skogsfastigheten.

Avkastningsvärde är nuvärdet av skogens framtida avkastning vid viss kalkylränta. Ju lägre ränta desto högre avkastningsvärde.

Marknadsvärde är det mest sannolika priset för ett objekt vid en försäljning på den öppna fastighetsmarknaden. Marknadsvärdet är inget som kan beräknas vid skogsvärdering utan det kan endast bedömas.

 

Vanlig metod för skogsvärdering

Det finns olika sätt att utföra en skogsvärdering på. Vid värdering av överlåtelser av hela skogsfastigheter eller bestånd används ofta Lantmäteriets beståndsmetod (BM – Win). Beståndsmetoden togs fram i samarbete mellan Lantmäteriet och Jordbruksverket som då hette Lantbruksstyrelsen. Metoden används av flera större aktörer på värderingsmarknaden men även hos länsstyrelser, stift, värderingskonsulter och vid högre skogsutbildningar.

Metoden är baserad på det enskilda beståndet med ett persondatorstöd som benämns BM-Win, vilket är ett mycket flexibelt system. Beståndet framskrivs utifrån de förutsättningar som värderaren konstaterat i fält. I två generationer framåt simuleras gallringar, slutavverkningar och skogsvårdsåtgärder. Den första generationen skog är den som redan står på skogsmarken idag. Den framskrivs fram till slutavverkningen. Värderaren kan styra skötseln av bestånden under de närmaste 30 åren.  I systemet finns prislistor för utbytet av timmer och massaved som värderaren använder för att prissätta.