Fälla lönnträd med experthjälp
Det finns två naturligt förekommande arter av lönnträd i Sverige: skogslönn och naverlönn. Skogslönnen är vanlig upp till södra Norrland medan naverlönnen bara förekommer som enstaka individer kring Skåne. Men lönnträd finns även i hus- och villaträdgårdar där de erbjuder skugga och skönhet. Här är lite kort fakta om lönnträd för den som är intresserad av att plantera ett:
- Invandrade under värmetiden för cirka 7000 år sedan
- Kräver mycket ljus som gammal men klarar skugga som ung
- Är stormfast men lövverket är känsligt för stark vind och tidig höstfrost
- Blir sällan över 150 år på grund av rötsvampar så som lönnticka och grentaggsvamp
- Ett värdefullt allé- och vårdträd som uppskattas för de vackra höstfärgerna
Lönnträd är ganska stora och har breda kronor. De kan bli så höga som 20 meter så det gäller att ha en stor trädgård om man är intresserad av att plantera lönn. Storleken ställer däremot inte bara till problem om den planteras i en liten trädgård utan den kan vara rätt svår att fälla också.
Fälla stora träd som lönn
Att fälla träd är svårt oavsett om man tycker det ser lätt ut när experterna gör det. Men det finns en anledning till all utbildning och erfarenhet som behövs för att ta ner ett träd. Vissa träd är dessutom krångligare än andra på grund av storlek eller placering.
Ett lönnträd kan vara svårt att fälla om det är så högt som 20 meter. För att undvika eventuella olyckor och skador på egendom eller människor är det alltid bäst att kontakta ett proffs. De vet hur trädet ska fällas och vilken utrustning samt verktyg som krävs för jobbet.
Innan varje trädfällning måste en bedömning göras. Det måste förberedas vilken metod som är bäst att använda och vilka säkerhetsåtgärder som kan tas. Vid bedömningen tar man hänsyn till faktorer som trädets storlek, lutning, omgivning, höjd, bredd, omkrets och hälsa. Har trädet dalande hälsa eller är dött så går det inte alltid att klättra i det på grund av risken. Om det finns yta för det så fälls lönnträd ofta direkt från marken.
Finns det inget utrymme för trädet att falla är det däremot bättre att sektionsfälla. Det innebär att trädfällaren klättrar upp i trädet och kvistar av grenar. Väl uppe i toppen fälls stammen bit för bit. Bitarna vinschas ner på marken om det är ömtålig omgivning. Sektionsfällning passar perfekt för dem lönnträd som står nära hus, andra byggnader eller elledningar. Den tillåter högre precision och trädet riskerar inte att falla och förstöra.
Om du behöver hjälp med att fälla ett lönnträd så kan du vända dig till oss på Trädfällning24. Vi har både lång erfarenhet och utbildning inom trädfällning och beskärning, så att du får den hjälp du behöver. Fyll i formuläret med en beskrivning över ditt ärende så återkommer vi för att titta på trädet. Det här gör vi helt kostnadsfritt så att du kan få ett korrekt pris i din offert.