Lång historia kring att hamla träd
Träd har flera olika användningsområden. En del ger frukt man kan använda i matlagning eller bakning, vissa ger nötter och vissa har egenskaper som går att använda i läkemedel. Trädens löv kan till och med användas till vinterfoder för djur. Det kallas för att hamla träd och har gjorts under en lång tid i Sverige. Speciellt fram till början av 1900-talet var det vanligt i södra Sverige. Det var inte lika vanligt längre norrut eftersom det fanns färre lämpliga lövträd.
Hamla träd – Så går det till
När ett träd hamlas innebär det att man beskär samtliga grenar med regelbundna intervall på mellan 3 och 20 år. Det utförs på sensommaren innan löven faller för att skapa foder åt boskap. Beskärningen görs så att fler skott bildas till kommande år. Målet är att så snabbt som möjligt få fram en stor mängd löv. Eftersom det finns en mindre lövmassa som ansamlar energi bidrar hamlingen till att trädet växer långsammare.
Genom att hamla träd får de förutsättningar att bli mycket gamla. Den mindre kronan reducerar tillväxten, träden når aldrig full höjd och grenverket förblir ungt. Att kronan är liten gör även att murkna träd kan stå länge utan att blåsa omkull.
Hamla träd kan göras med olika framgång beroende på vad det är för trädsort. En del trädsorter är helt enkelt mycket enklare att arbeta med. Generellt kan man säga att lind är det tåligaste trädet och asp det känsligaste.
I princip alla förekommande lövträdsarter har hamlats, med undantag för apel och hagtorn. Framför allt är det ask, lind och lönn, med lång livslängd som fortfarande står kvar på många håll.
Hamla träd förr i tiden
Att hamla träd har gjorts redan innan man började med hö som vinterfoder. Det var illa tvunget att hamla träd eftersom ängarna ofta var magra och för att få det viktiga vinterfodret att räcka till var man tvungen att hamla träden för att samla in löv, som ett viktigt komplement till ängshöet.
Lövfoder var däremot inte den enda positiva egenskapen som bönderna kunde utnyttja. Träden i lövängarna transporterade upp näringsämnen från djupare marklager och tillförde sedan näring till gräsvegetationen genom de nedfallna löven.
Hamla träd idag
Idag hamlar man inte träd av samma anledning som förr. När man talar om att hamla träd idag menar man ofta själva beskärningen och inte lövtäkten eftersom det är sällsynt idag att någon tar tillvara lövet till foder. Träden kan bli väldigt gamla och blir något av levande fornminnen som visar på en uråldrig tradition.
Att hamla träd är inte hur enkelt som helst och skiljer sig från vanliga beskärningar. Därför är det bäst att kontakta ett proffs som har all kunskap och utrustning som behövs. Ibland kan grenarna vara för grova för handkapning och så är det skylift eller skördare som gäller. Allt detta kan vi på Trädfällning24 erbjuda dig. Fyll i formuläret så kommer vi ut och tittar på trädet/träden kostnadsfritt. Därefter får du en offert för att hamla träd.