Fälla och beskära ekträd
Eken är nog ett av de mest välkända träden i Sverige. Det kraftiga lövträdet kan bli så gammalt som tusen år och bär ofta på en historia. Många generationer har glädje av ekträden som står vackra och stolta under många, många år. Flera arter inom eksläktet odlas inte bara i parker utan även i trädgårdar så att alla kan njuta av dem.
Ekträd känner man enkelt igen på fröet som är nötartat med en läderartad fruktvägg, med basen nedsänkt i en fruktskål. Ekollon som de heter sprids främst av djur, särskilt av nötskrikan som är känd för att transportera ekollon flera hundra meter och gömma det i marken för att sen återvända och konsumera det.
Kronan på trädet är bred och grenarna går ofta ut från stammen i en nära på rät vinkel. Trädets utseende varierar däremot mycket beroende på omständigheterna. Grenarna blir mer uppåtriktade om den växer upp tätt samman med andra träd samtidigt som kronan med tiden blir liten och högt placerad.
Ekträd är ett av Skandinaviens största träd med en stam på upp till 30 meters höjd eller mer och en omkrets på upp till runt 3 meter. En del ekar kan bli så höga som 45 meter i södra Europa. Enstaka träd kan även ha tjockare stammar, över 10 meters omkrets.
Förr i tiden tillhörde alla ekar i Sverige kronan som skogsregale eftersom virket användes för att bygga skepp. Idag är vissa ekträd skyddade och får inte lov att fällas, var därför noga om du vill ha ner en ek.
Beskärning av ekträd
Ekträd behöver inte alltid beskäras men det kan bli nödvändigt om det riskerar att falla grenar. Beskärning kan utföras för att få bort döda grenar som annars kan trilla på förbipasserande personer, bilar eller hus som står i närheten.
Det är alltid ett stressmoment för trädet att bli beskuret. Det gäller alltså att inte beskära för hårt och göra det på ett skonsamt sätt.
Fällning av ekträd
Om eken behöver fällas är det viktigt att det görs av rimliga skäl. Ett träd går snabbt att fälla men det tar tid för ett nytt att växa om du skulle ångra dig.
Ibland kan du behöva be om lov för att fälla ekträd på din egen tomt. För att undvika eventuella konsekvenser är det bäst att kontakta kommunen där du bor och kontrollera med stadsbyggnadskontoret/bygglovsenheten om det finns en detaljplan för området där du bor. Är området inte detaljmärkt finns det inga hinder. Däremot kan kommunen ha allmänna rekommendationer om att bevara ek. Skulle det finns en detaljplan så står det i den vad som gäller.
Trädfällning är krångligt, svårt och farligt. Det bör därför alltid lämnas över till proffsen. Erfarenhet och utbildning hittar du alltid hos oss på Trädfällning24 som är experter på både trädfällning och beskärning.
Det enda du behöver göra för att komma i kontakt med oss är att fylla i formuläret. Då kommer vi ut på plats för att titta på eken, kostnadsfritt, sen får du en offert.