Så tar du bäst hand om ditt äppelträd
Det finns en hel sjö av olika sorters äppelträd på marknaden. Äppelträd är fantastiskt vackra träd och det är bara en bonus att de har goda frukter. Det är inte bara enkelt att plantera utan även enkelt att underhålla och vårda. Vi delar med oss av de olika sorterna, plantering och beskärning av äppelträd.
Välj rätt sorts äppelträd
Det första du måste tänka på innan du skaffar ett äppelträd är att det är rätt sort för dig. Smaken är en viktig faktor vilket även mogningsperioden är. Vissa äppelträd mognar under sommaren och vissa under hösten. Vill du att äpplena ska gå att lagra? Ha även det i åtanke.
Några klassiska ätäpplen är ’Transparente Blanche’ och ’Sylvia’. De är även goda att göra äpplemos eller kräm av. ’Discovery’, ’Alice’ och ’James Grieve’ är några av de sorter som mognar lite längre fram och ger perfekta äpplen för mellanmål, skogspromenaden eller frukosten i din fil.
’Lobo’, ’Kim’, ’Summerred’, ’Gravensteiner’ och ’Ingrid Marie’ är sorter som mognar sent och är perfekta för att spara under hösten och vintern eftersom de kan lagras under en längre tid.
Så planterar du ditt nya äppelträd
Äppelträd trivs där det finns vindskydd och sol. Den behöver även gott med utrymme för att växa till sig. Se till att jorden är näringsrik, fri från ogräs och väldränerad. Ett äppelträd kan planteras från vår till höst.
- Det första steget du behöver göra är att låta plantan stå i en hink med vatten. Samtidigt kan du gräva planteringsgropen: den ska vara minst 80 cm bred och lika djup.
- Innan du sätter ner trädet i gropen behöver du sätta ner en stör. Är det ett större träd behövs tre störar i triangel. Stören ska inte gå längre upp än där kronan grenar sig.
- Sätt ner trädet så att den kommer på samma djup som i krukan så att förädlingsstället kommer ovan jord.
- Använd ett särskilt trädband för att binda fast trädet mot stören. För att skydda mot eventuella djur som kan skada trädet kan du sätta fast gnagskydd på stammen.
- Fyll med jord och trampa den på plats.
- Vattna, vattna, vattna!
- Fyll ytterligare ett lager med jord men trampa inte på det denna gång.
Nu har du planterat ditt nya äppelträd! Nästa steg är beskärning av äppelträd.
Det är viktigt med beskärning av äppelträd
Det är viktigt med beskärning av äppelträd när du har planterat den. Det behövs för att bygga upp en stadig och vacker krona. Beskärning av äppelträd kan se ut på olika sätt men ett nyplanterat behöver beskäras första vårvintern. Då gör man en så kallad grundbeskärning. Har du däremot planterat trädet på våren så görs beskärning av äppelträd samma år.
Så här gör du beskärning av äppelträd när det är nyplanterat:
- Välj ett toppskott och 3-4 sidoskott som växer jämnt runt stammen (men på olika höjd).
- Klipp bort alla andra sidoskott. Snittet ska läggas precis ovanför en knopp som riktas utåt.
Beskärning av äppelträd ska göras varje vår för att kronan ska bli vacker och för att luft samt sol ska komma in och lysa på frukten. Ibland kan beskärning av äppelträd ske under sensommaren.
Beskärning av äppelträd som är äldre
Beskärning av äppelträd som är äldre måste göras under en specifik period för att de inte ska skjuta ut mängder med vattenskott. Trädet skjuter ut en massa vattenskott för att kompensera för bladmassan som den förlorar.
För att undvika vattenskott är det bäst att beskärning av äppelträd som är äldre sker under den så kallade JAS-perioden. JAS står för juli, augusti och september vilket är den bästa perioden för att beskära äppelträd. Då blir beskärningen inte så kraftig och trädet skadas inte.
Beskärning av äppelträd som är äldre behöver inte vara så stort. När man beskär äldre träd kallas det för underhållsbeskärning. Då tas grenar bort som växer i fel riktning eller andra grenar som är döda eller skadade. Stommen i trädet ska inte röras om det är äldre, om man har byggt upp trädet rätt från början.
En bra riktlinje är att kronan ska vara lagom gles och luftig efter en beskärning. Då kommer det in tillräckligt med ljus och luft.
Vi rekommenderar att ta kontakt med ett proffs för beskärning av äppelträd så att trädet inte skadas.