Beskära björk under JAS
Alla träd mår bra av att underhållas men alla träd underhålls inte på samma sätt. Något som är gemensamt för de flesta träd är däremot behovet av beskärning. Eftersom olika träd ska beskära på olika sätt så kommer vi fokusera på den populära trädsorten björk i denna artikel.
Björkar är en allmän benämning på björkslätet som omfattar minst ett 40-tal arter. I släktet hittar vi några av Sveriges allra vanligaste lövträd som de allra flesta känner igen. De kännetecknas av sin vita stam med svarta fläckar. Om våren kan björk tappas på sav, innan bladen slår ut. På bara ett par timmar går det att få ut 2-3 liter sav från en medelstor björk. Saven är både drickbar och kan kokas för att få en tjock, söt björksirap som liknar den kända lönnsirapen. Att det går att få så mycket sav under våren är viktigt att komma ihåg och något vi kommer återkomma till längre ner i artikeln.
Beskära björk – det viktigaste av allt
Björk finns i flera olika typer. Några är upprättstående medan andra är hängande. Björkar behöver nödvändigtvis inte beskäras men en uppiffning då och då skadar inte.
För att lyckas med att beskära björk finns det vissa saker man måste ha i åtanke. När björken ska beskäras, hur björken ska beskäras och varför björken ska beskäras är bara några av de saker som måste finnas i bakhuvudet.
Att beskära björk utan hänsyn till dessa faktorer kan ha stora konsekvenser. I värsta fall kan det vara så allvarligt att björken dör eller förlorar viktiga funktioner. Vi nämnde savflödet innan eftersom det spelar en viktig roll vid beskärningen. Beskär man björk under tiden där de savar som mest kan de blöda till döds. Därför är det viktigt att beskära björk under rätt period.
JAS – det enda rätta för att beskära björk
JAS står för juli, augusti och september. Det är den period som lämpar sig bäst för att beskära björk och en massa andra trädsorter. Under dessa månader är det inte riktigt samma savflöde i trädet och såren hinner torka in och slutas före vintern.
Känsligheten för beskärningsingrepp varierar mellan olika växter och även mellan olika individet. Ett gammalt träd som står och stampar behöver exempelvis inte beskäras på samma sätt som ett ungt träd som håller på att växa till sig.
En björk ska inte beskäras i kronan men om de skulle behöva få en högre stam så kan de stammas upp. Det är viktigt att inte beskära björk för mycket eller ta bort för grova grenar eftersom risken för röta är stor. Se till att absolut inte skada barken eftersom den bortskavda nävern inte återbildas.
Experter på att beskära björk
Det bästa för björken är att du kontaktar ett proffs som kan beskära den. Vi på Trädfällning24 är arborister vilket innebär att vi är experter på alla sorters träd och hur man ska vårda dem. Kontakta oss i formuläret så kommer vi ut kostnadsfritt för att titta på uppdraget, därefter får du en offert.