Trädklättring – En viktig del av trädfällning
Klättra i träd har nog alla försökt någon gång i sitt liv, förmodligen under barndomen. Men det finns dem som fortfarande gläds av den ljuva känslan att sitta högt upp bland lövverken, och det finns dem som till och med arbetar med trädklättring. Men hur gör de det? Vilken utrustning använder de? Hur vet man vilka träd som är säkra att klättra i? Hur skyddar de sig själva och träden på samma gång? Allt detta kommer du få svar på längre ner i artikeln.
Arborister är experter på mer än träd
En arborist är experter på träd och hur de ska vårdas för att må så bra som möjligt. Det är deras förtjänst att träden är säkra, vackra, problemfria och lever länge. I deras arbete ingår att beskära och avverka träd, men de kan även arbeta med plantering och rådgivning.
För att arbeta som arborist krävs däremot något väldigt viktigt: kunskap och erfarenhet om trädklättring. Många gånger kan en beskärning eller trädfällning inte utföras utan att arboristen klättrar i trädet. Även om det finns andra alternativ så är det inte säkert att de är lika optimala eller kostnadseffektiva.
Trädklättring är ett inslag som ofta dyker upp i arboristens arbete, till och med varje dag nästan. Men att klättra i träd och använda en motorsåg samtidigt är inte det lättaste, eller säkraste. Därför finns det speciella regler som beskriver att det måste finnas utbildning och körkort. Hos Arbetsmiljöverket kan man läsa detta:
”6.1: Trädarbete med motorkedjesåg från en arbetsplattform får endast utföras av den som genomgått utbildning dels för arbete med arbetsplattform dels för arbete med motorkedjesåg från arbetsplattform och som har kännedom om vilka risker som sådant arbete innebär.
Trädarbete med motorkedjesåg genom klättring får endast utföras av den AFS 2012:1 16 som genomgått utbildning i klättringsteknik samt utbildning för arbete med motorkedjesåg genom klättring. Den som utför trädarbete med motorkedjesåg genom klättring ska dessutom ha kännedom om de risker som arbete med motorkedjesåg genom klättring innebär.”
Det finns alltså stränga krav som reglerar vem som får arbeta med trädklättring och motorsåg.
Viktigt vid trädklättring
Det allra viktigaste vid trädklättring, förutom kunskap och erfarenhet, är utrustningen. På huvudet bär man alltid en hjälm. Den är på hela tiden från det att man kommer till trädet tills utrustningen är nedpackad efter trädklättringen. Det krävs även sele som är gjord för att hänga i och grova rep.
Alla träd är inte säkra att klättra i däremot. Det är upp till arboristen att bedöma hur trädet måste fällas och med vilken teknik. Trädklättring är exempelvis inte möjligt i träd som är döda eller sjuka. Risken att grenar går sönder är alldeles för stor.
Om du vill komma i kontakt med experter på både trädklättring och trädfällning så ska du vända dig till oss på Trädfällning24. Fyll i formuläret med en beskrivning över ditt ärende så kommer vi ut för att titta på trädet, helt kostnadsfritt. Därefter får du en offert.