Gallra skog görs alltid någon gång
Som skogsägare har du en del skyldigheter och ansvar. Skogen tar inte hand om sig själv utan behöver hjälp för att utvecklas åt rätt håll. Gallring är exempelvis en av åtgärderna som förs för att få ett bestånd av hög kvalitet. Nästan all skog behöver gallras någon gång. Det ger inkomster och de stammar som lämnas kvar får chans att utvecklas till värdefulla träd.
Att gallra skog innebär att ta bort träd av sämre kvalitet för att skapa bättre förutsättningar för andra träd. Under en omloppstid är det vanligt att gallra två eller tre gånger. Men träden som blir kvar får inte bara bättre förutsättningar utan även ökad motståndskraft mot olika skador.
När träden med sämre kvalitet plockas bort koncentreras tillväxten till färre stammar och då kan man höja värdet på det kvarvarande beståndet avsevärt. Tillväxten i beståndet ökar inte efter gallring, men det ger förutsättningar för en hög värdeproduktion genom att högre virkesvärde, lägre drivningskostnader och kortare omloppstid.
Här är en sammanställning av de fördelar som finns med att gallra skog:
- Minskad risk för skador genom ökad stabilitet och vitalitet
- Träden som har de bästa kvaliteterna är kvar efter gallringen och växer vidare
- Markens näringsinnehåll fördelas på färre antal träd som växer bättre
- Beståndet får ökad motståndskraft mot olika skador
- Att gallra skog ger normalt ett ekonomiskt överskott
Då är det dags att gallra skog
Att gallra skog görs i bestånd som är ungefär 12 meter och högre. När det kommer till yngre skog är det viktigt att gallra i rätt tid. Bara att vänta några år kan göra att träden växer sig långa och klena vilket ökar risken för snö- och stormskador. Gäller det äldre skog så ska det normalt inte gallras alls.
Att avgöra när det är dags att galla skog kan göras på olika sätt:
- I skogsbruksplanen står det oftast vilka bestånd du bör gallra de närmaste åren och när
- Med hjälp av en gallringsmall och mätningar i beståndet kan man se när det blivit så tätt att det är dags för gallring
- Det är dags att gallra skog om trädkronorna har brett ut sig så att de tar i varandra
Gallra skog kan till och med göras på olika sätt: låggallring, likformig gallring och höggallring. Principen att avverka skadade träd är däremot gemensamt för alla gallringsformer.
Låggallring innebär att klenare träd avverkas och de grövre lämnas.
Likformig gallring innebär att träd avverkas i alla diameterklasser.
Höggallring innebär att de grövsta träden tas ut som ofta även är de högsta. Den totala volymen är samma som vid låggallring men det är ofta färre träd som tas ut med höggallring.
Att gallra skog kräver ett proffs. Ta kontakta med oss på Trädfällning24 så diskuterar vi vilka gallringsmetoder och maskinval som är bäst på din mark. Vi ser till att anpassa gallringen efter dina önskemål och beståndets förutsättningar. Hör av dig via formuläret med en beskrivning över ditt ärende så hör vi av oss så snabbt som möjligt.