Skogsplantering med lyckat resultat
Plantering är något som har förändrats med tiden. Det är betydligt vanligare nu än vad det var under början av 1900-talet exempelvis. Runt 1950 skogsodlades årligen omkring 45 000 ha, varav mindre än hälften med plantering, resten med sådd. I slutet av 80-talet var planteringen som mest intensiv då 200 000 ha planterades per år.
Då gjordes skogsplantering för hand med en hacka eller spadliknande borr. Det producerades enbart så kallade barrotsplantor som odlades på friland. Plantskolorna var mindre men det förekom att man odlade eller lagrade plantor ute i skogen. Idag produceras plantorna istället i jättestora växthus.
Dåtidens skogsplantering skiljer sig markant från hur arbetet görs idag: med hjälp av maskinell markberedning först. Plantproduktion har nästan genomgått en revolution. Produktionen är mycket mer effektiv och hanteringen av skogsplantorna är en viktig förutsättning för att det rådande skogsbruket med slutavverkning och plantering ska vara möjlig.
Skogsplantering innebär att trädplantor planteras, frön sås eller skogen föryngras på naturlig väg. Förnyelsemetod och trädslag väljs enligt växtplatsen och för det mesta förnyas skogen genom plantering.
Noga förberedelser inför skogsplantering
När skogsplantering görs är det inte bara att sätta ut plantorna eller så fröna. Det viktigaste arbetet sker innan själva planteringen. Det krävs alltså extra kärlek under förarbetet som ofta innebär att markbereda. Med hjälp av markberedning får plantan optimala förutsättningar för att överleva och växa bra. Risken är stor för snytbaggeskador om markberedningen skippas. Dessutom underlättas själva planteringsarbetet.
Men hur görs då markberedning inför skogsplantering? Det finns olika metoder där den vanligaste är harvning. Metoderna fläckupptagning och högläggning förekommer också. Resultatet efter markberedning skiljer sig åt beroende på vilken utrustning som har använts och hur utrustningen har använts.
Att markberedning sker för hand är ovanligt eftersom det är ett tungt och tidsödande arbete. Dessutom blir resultatet ofta sämre än maskinell markberedning.
Du får följande fördelar med markberedning innan din skogsplantering:
- Plantornas rötter får en säkrare vattenförsörjning, det minskar risken för plantdöd på grund av torka
- Konkurrensen från hyggesvegetation som gräs och örter blir mindre under de första viktiga åren för de nya plantorna
- Färre plantor riskerar att skadas eller dödas av snytbagge
- Planteringspunkterna blir något varmare vilket gynnar planttillväxt och minskar risken för frostskador
Dags för skogsplantering
Efter markberedningen är det dags för din skogsplantering. Ta dig tid och inventera objektet innan dock, det finns en del faktorer som är viktiga att tänka på.
- När skedde skogsavverkningen senast?
- Hur ser planteringsmarken ut? Vilken jord består den av?
- Är frösådd ett alternativ till blockiga och steniga miljöer som snabbt blir torra?
- Behövs verkligen skogsplantering eller finns det tillräckligt med gynsamma förhållanden för självföryngring?
- Vad är det för skogsplanta som ska användas? Behövs plantan besprutas för skadeinsekter?
Känner du dig osäker är du välkommen att kontakta oss på Trädfällning24. Vi ser till att du får den hjälp du behöver med din skogsplantering och ger gärna goda råd. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret med uppgifter kring ditt ärende så kontaktar vi dig så snabbt som möjligt.