Häckklippning kräver kunskap
För att reglera häckens storlek och form samt få den tätare är det viktigt att beskära den. Däremot skiljer man på friväxande och formklippta häckar:
Friväxande häckar tar större plats och växer fritt vilket innebär att den kräver mindre skötsel.
Formklippta häckar kräver en del arbete och det är viktigt att den får rätt form redan från början. Det finns flera fördelar med en formklippt häck som är mer stabil, tar mindre plats och ofta blir högre.
Häckklippning kan låta som en enkel uppgift men det kan faktiskt gå så illa att den inte överlever behandlingen. De vanligaste misstagen som görs är att häcken klipps i fel form, den klipps för tidigt eller att den klipps för mycket. När du har bestämt dig för en formklippt häck är det därför viktigt att sköta den rätt från början. En misskött häck blir oftast kal nertill.
Utan årlig häckklippning får inte häcken de förutsättningar som krävs för ett långt och friskt liv. Med utbildad personal och verktyg går det däremot snabbt och effektivt. Vi på Trädfällning24 kan hjälpa dig med din häckklippning. För att avgöra pris kommer vi gärna ut kostnadsfritt på plats och tittar på häcken. Efter mötet får du en offert med pris för uppdraget.
Rätt tidpunkt för häckklippning
Det finns rätt och fel tidpunkt för häckklippning. Vilken tidpunkt som är bäst för en viss häck beror däremot på vilken växt det är såklart. De flesta lövhäckar tål att beskäras både tidigt på våren och på hösten med några undantag. Vårblommande häckar ska man undvika att klippa på våren eftersom blomningen försvinner, då är det bättre att vänta till efter midsommar. En eller två årliga sommarbeskärningar gör att häckens form bevaras bäst.
Om häckklippningen har skett på våren kan det behövas göras igen under sensommaren. Då görs det under den så kallade JAS-perioden (juli, augusti, september). Det här är en bra period för att underhålla sina häckar, speciellt de som savar mycket vid klippning på våren.
En tumregel är att hellre utföra häckklippning lite och ofta än mycket och sällan. Då blir de täta och behåller formen, speciellt om häcken är ung.
Häckklippning på olika sätt
Häckklippning görs generellt i olika steg under häckens utveckling.
Uppbyggnadsbeskärning görs när häcken har etablerat sig cirka ett eller två år efter planteringen. Det sker på vårvintern innan häcken har börjat växa och fokus ligger på att forma den.
Föryngringsbeskärning är något som är bra att göra om du har en gammal, risig och vanskött eller gles häck. Man kan kalla det en slags renovering av häcken. Den kanske har tappat formen eller har många döda grenar eller så behövs den stimuleras till ny skottbildning. Denna form av häckklippning görs under vintern. (Vissa häckar kan inte beskäras för att föryngras eftersom de inte bryter nya skott på gammal ved. Kontakta oss för råd)
Underhållsbeskärning görs när häcken har nått full höjd. Då putsas häcken till så att den ser jämn och fin ut.