Vad är en arborist och vad gör de?
Benämningen arborist har sitt ursprung från det latinska språket och ordet arbor, som betyder träd. Arboristernas expertisområde är trädvård, trädunderhåll, plantering och beskärning. Kort och gott skulle man kunna säga att arboristerna jobbar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och helt enkelt leva så länge som möjligt. Beroende på kompetensnivå kan personer som jobbar med att beskära och vårda träd även kallas för trädvårdare. Ibland kan man till och med se beteckningen “trädkirurger” eftersom arboristerna är experter på att ta hand om trädväxter.
Det tar två år att utbilda sig till arborist i Sverige och efter det kan man bedöma tillstånd hos träd och även ge råd angående hur de ska skötas om på bästa sätt. Det kan handla om allt från gödsel, hur man bäst bekämpar olika sorters sjukdomar och insekter till hur man rent handgripligen faktiskt beskär och fäller ett träd. Om ditt träd olyckligtvis skulle bli sjukt kan en arborist avgöra vad som är fel på trädet och därefter utarbeta en vårdplan för att förhoppningsvis rädda ditt träd och få det friskt igen.
Vilka uppgifter har arboristerna?
Som ovan nämnt är en stor del av arboristernas jobb att se till trädens välmående. Men att beskära och avverka träd är också bland arboristernas främsta uppgifter, precis som att arbeta med planering och rådgivning är vanligt förekommande. Så kallad kronrensning är en av de huvudsakliga uppgifterna, vilket innebär att döda, skadade eller sjuka grenar helt enkelt rensas bort. En annan uppgift som ingår i arbetet kan vara att beskära träd som skymmer solen eller växer över exempelvis byggnader eller järnvägar.
En annan uppgift som arboristerna också utför är förvaltning av träd, då är inventeringen ett viktigt inslag. Arboristerna gör alltså inventeringar och riskbedömningar av större trädbestånd i till exempel parker eller kyrkogårdar. Enstaka träd som är värdefulla i bland annat stadsmiljöer eller privata trädgårdar kan en arborist också besiktiga. Dessa besiktningar sköts till störst del på marken och vid datorn. I vissa fall krävs det dock en så kallad klättrande besiktning för att bland annat kunna mäta om det finns röta i trädets stam och grenar.
Varningstecken – då kontaktar du en arborist
Det finns vissa faktorer som kan tyda på att du bör ta kontakt med en arborist omgående. För trädets bästa bör man inte rycka på axlarna om man märker något ovanligt, utan faktiskt ta sig tiden och kontakta någon professionell som kan råda dig i situationen.
- Om du exempelvis upptäcker en massa döda grenar på något av dina träd, eller om du hittar ovanligt mycket döda kvistar i din trädgård kan det betyda att trädet inte mår bra- då kan det vara klokt att kontakta en arborist. Om du upptäcker att ditt träd har en gren som är dött på mer än fem centimeter av grenens totallängd bör denna tas bort omgående.
- Efter en storm kan arboristerna vara mycket värdefulla. De är nämligen experter på att avgöra och även åtgärda eventuella faror i din trädgård, exempelvis grenar eller träd som tenderar att falla. Skulle det finns någon fara är det ju arboristerna som kan åtgärda detta på ett säkert sätt.
- Svampar kan vara rakt av livsfarliga för dina träd så om du upptäcker svamp på något av dina träd bör du ta kontakta en arborist som kommer ut och tittar på det.
- Givetvis är det också viktigt att kontakta en arborist om ditt träd skulle börja växa på ett sätt som kan innebära risk för din egendom.
Eftersom en arborist kan utföra många olika tjänster kan det vara klokt om du i förhand vet vilken tjänst du är ute efter. Ett tips är även att kolla upp kompetensnivån på arboristen du tänkt anlita eftersom att ett dåligt utfört jobb kan bli oerhört dyrt i slutändan. Vissa fall bör du inte ens försöka ge dig på och utföra själv, skaderisken kan vara hög och det kan bli en väldigt dyr slutsumma. I de allra flesta fallen är det alltid värt att kontakta en professionell arborist som kan hjälpa dig från början, och som på ett säkert sätt kan utföra uppdraget.